گوارگام

گوارگام نوعی فیبر است که بیشتر در صنایع غذایی به منظور افزایش غلظت، امولسیفایر و غیره کاربرد دارد، به همین دلیل کیفیت این محصول اهمیت بسیار زیادی دارد. این نوع افزودنی در محصولات غذایی خاصی همچون بستنی، ماست، انواع سس‌ها سالاد، سبزیجات، غلات صبحانه، پوینگ، سوپ و پنیر مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مطلب قصد داریم درباره کاربردها، ویژگی‌ها و تاثیرات این ماده غلظت ‌دهنده در صنایع مواد غذایی صحبت کنیم. پس با ما همراه شوید.

گوارگام چیست؟

گوارگام (GUAR GUM) یک نوع صمغ است که از دانه‌های گوار شبیه لوبیا برداشت می‌شود. در واقع گوار با خیساندن دانه، استخراج لایه داخلی کوچک حاوی صمغ و آسیاب کردن آن به صورت پودر ریز ساخته می‌شود. یکی از شناخته‌ترین صمغ استخراجی از دانه‌ها، صمغ گوار است که از دانه‌های کاشته شده در کشورهای هند و پاکستان به دست می‌آید.

مهم‌ترین ویژگی‌های گوارگام

گوارگام یک ماده غلیظ کننده و تثبیت کننده پرکاربرد در  صنایع غذایی است که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های آن خاصیت ژل‌کنندگی همراه با دیگر صمغ‌ها است.

به دلیل ویژگی‌‌های فنی منحصر به‌ فرد صمغ گوار، این ماده به محصولات لبنی منجمد افزوده می‌شود تا بعد از ذوب و انجماد مجدد، بافت آنها ثابت نگه داشته شود. صمغ گوار در شرایط خشکسالی نیز رشد می‌کند و ریشه‌های آن باعث بهبود کیفیت خاک می‌شوند. به همین دلیل این ویژگی، این گروه از صمغ‌ها برای تثبیت و غلیظ شدن سوپ‌ها، سس‌ها، نوشیدنی‌ها و لبنیات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

این ماده قابلیت جذب آب بسیار بالایی دارد و حتی در آب سرد نیز میزان ویسکوزیته آن به مقدار قابل توجهی افزایش می‌یابد.

کاربردهای گوارگام در صنایع مختلف

این ماده محلول در آب کاربردهای فراوانی در زندگی ما و صنعت دارد. پودر گوار در شرایط مختلف اعم از نظر دمای محیط، PH، رطوبت‌پذیری، حلال‌پذیری و غیره غلظت‌های متفاوتی را به وجود می‌آورد. با توجه به این ویژگی‌ها، گوارگام در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی و بهداشتی کاربرد گسترده‌ای دارد.

اما عمده‌ترین بازار مصرف صمغ گوار، صنایع غذایی است و در محصولات خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده افزودنی مجاز باعث بهبود بافت و ضخامت غذاهایی مانند سوپ و خورش می‌شود. در ادامه برخی از موارد مصرف و کاربردهای آن را بیان خواهیم کرد.

افزودنی مجاز در انواع سس‌ها

امروزه با توجه به تنوع غذایی و گسترش استفاده از فست‌فودها، تمایل به مصرف سس‌ها با غلظت بالا افزایش یافته است که صمغ گوار در برآورده کردن این ویژگی می‌تواند بسیار کاربرد داشته باشد.

افزودنی مناسب در مواد لبنی

این ماده در تولید مواد  لبنی همچون ماست، پنیر و بستنی بسیار کاربرد دارد و به بهینه کردن و طعم آنها در کنار درصد مناسب چربی کمک می‌کند. از این رو اغلب تولیدکنندگان محصولات لبنی به دنبال اصلاح میزان چربی تولیدات خود هستند و ماده حاصل از صمغ گوار می‌تواند ویسکوزیته این محصولات را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد و مانع جذب چربی و کلسترول خون ‌شود.

مواد آرایشی و بهداشتی

غلظت بخشیدن به محصولات شوینده مو مانند شامپوها، نرم‌کننده‌ها بسیار مهم است و این ماده باعث حفظ بافت لوسیون و حالت ژله‌ای در محصولات تولید شده برای مو و بدن می‌شود. همچنین غلظت خمیردندان‌ها را افزایش می‌دهد.

تولید نان‌های فرآوری شده

صمغ گوار در تولید انواع نان کاربرد دارد. مثلا به دلیل داشتن خاصیت امولسیفایر باعث افزایش حجم نان می‌شود. همچنین این صمغ سفتی بافت نان را کاهش می‌دهد و باعث بهبود طعم، بافت، بو و ظاهر آن می‌شود.

چاپ منسوجات مختلف

از گوارگام برای ایجاد چاپ‌های ضخیم روی پارچه پنبه‌ای، چاپ پتو اکریلیک، چاپ فرش و چاپ مستقیم روی نایلون، پشم و ابریشم استفاده می‌کنند. همچنین این صمغ  مانع به هم ریختگی طرح چاپ شده می‌شود و به عنوان یک تثبیت‌کننده خوب در فرایند چاپ عمل می‌کند. جالب است ست بدانید که این ماده ویسکوزیته بالایی ایجاد می‌کند و قدرت بیشتری در جذب آب دارد و یک خمیر با چسبندگی بالا را تشکیل می‌دهد.

گوارگام و تاثیر آن بر سلامتی

براساس تحقیقات انجام شده، گوار برای تامین سلامتی بدن، کنترل قند، کاهش وزن و کلسترول خون بسیار مفید است. چون گوار سرشار از فیبر بوده و می‌تواند به سلامتی دستگاه گوارش کمک کند. به طوری که این ماده می‌تواند به سرعت غذا را در روده حرکت داده و مشکل یبوست را برطرف کند. همچنین خاصیت پروبیوتیک داشته و می‌تواند با انتشار باکتری‌های مفید به کاهش رشد باکتری‌های مضر کمک کند. از دیگر خواص این گوارگام برای بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • به دلیل فیبری که دارد میزان جذب قند در بدن را کاهش می‌دهد.
  • فیبر موجود در آن به اسیدهای صفراوی بدن چسبیده و آنها را دفع می‌کند و باعث کنترل کلسترول خون می‌شود.
  • مصرف گوار باعث کنترل اشتها و کاهش وزن می‌شود.
  • این ماده میزان اثربخشی برخی از قرص‌های ضدبارداری، آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای دیابت را کاهش می‌دهد.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی که شما را با گوارگام و کاربردهای آن آشنا کنیم. همانطور که گفته شد، این ماده افزودنی مجاز غذایی کم کالری بوده و عمدتا از فیبر تشکیل شده و برای بدن نیز فواید بسیاری دارد.
برای خرید گوارگام از طریق واتساپ و تماس با ما در ارتباط باشید:
09107481780📞

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *